Ztvárnění hypotéky Grand pětihvězdičkovým gastro podnikem...

To se tak jednou v redakci zamysleli nad tím, jak lidem lépe přiblížit hypoteční variantu Grand a nikoho nenapadlo nic lepšího, než ji zasadit do příběhu z restaurace a připodobnit ji k přípravě jakože luxusního jídla... Jak kreativní, sofistikovaný a přitom fikaný počin, že? Ne? Co už, nikoho nic lepšího prostě nenapadlo ani po trpělivém, několikadenním vyčkávání na pravidelný, byť nevyzpytatelný příchod tvůrčí múzy následovaný jejím poněkud náhlým odporoučením se. No a ničemu lepšímu to vzniknout nedalo, tak když už jsme si s tím dali tu práci, proč tuto glosu navazující na úvod hlavní hypoteční podstránky taky nezveřejnit. Její přečtení je nakonec čistě dobrovolné...

Představte si, že se před přistáním takového zázraku na talíř přimějete nahlédnout do kuchyně zpoza rohu, abyste na vlastní oči spatřili jeho přípravu. Ještě totiž netušíte, že výsledné veledílo ve vás navodí natolik slastiplný stav, vyplaví spoustu spokojených slin, hormonů i myšlenek a umožní tak prožít jednu z těch nejlepších životních desetiminutovek strávenou, jak by řekla babička, pořádným jezením. Zatím si jen chcete obhlédnout a očichat místo činu, než se vůbec odhodláte k objednávce, načež se před vámi vynoří následující smyslový obrázek... 

Nejprve vás rovněž oslní nevídaný pořádek a zatímco vaši rohovku málem oslepí všudypřítomné blyštění, přes čichové ústrojenství vás pohladí líbezná vůně linoucí se kolem. Ta vaši bytost divže nepřenese do jiného časoprostoru, naštěstí se však tělní schránka připomene a na projev souhlasu vydá hlasité zakručení v oblasti dutiny břišní a spustí se sekrece trávících enzymů, díky nimž vám to řádně zvlhne i v té ústní. Jakmile za téměř žádnou cenu nemůžete celou svou mysl odtrhnout od aktivity zvané stravování, začíná vám být pomalu jasné, že jste byli zdárně lapeni a je i bude vymalováno. Abyste totiž plně uspokojili nutkavou niterní potřebu, nasytili hladové zvíře uvnitř sebe, je již o vykonávání nastávající činnosti prakticky rozhodnutou... 

Vaše sluchové receptory mezitím zaujme energická, melodická i oduševnělá hudba, za jejíhož doprovodu vaření probíhá a sotva se stihnete vzpamatovat z tohoto pomalu esoterického zážitku, osloví vás kuchař svým exotickým a přitom ukázkovým vzezřením, který k vám promluví pohádkovým hlasem, že se předložený úrok současně podobá celkovému RPSN, což jest souhrn veškerých výdajů vynaložených na chystanou hypotéku percentuálně rozpočtených do jednoho roku splácení. Tím má namysli, že si podrží předem slíbenou cenu, že nehrozí žádné extra prodražování v rámci dodatečných účtenek za jejich neurvalého dotváření fantasmagoricko-hororovými a mazaně zamaskovanými "doplňkovými" poplatky a "smluvními" pokutami, které by konečný přeplatek "jen tak, bez mrknutí oka, na hulváta" vyšponovaly do zpočátku nemyslitelných výšin, nezřídka kdy celých násobků výše původního dluhu

Řečí surovin se to celé vyhne hlavně nenápadnému přidávání přemíry konzervantů, nenasycených mastných kyselin, nastokrát přepalovaných tuků, nebo závislotvorných, originalitu a svobodu zabíjejících cukrů. TZN. NIC nezdravého navíc, BEZ nechutných náhražek a škodlivé chemie, VŠE čerstvé, téměř "STO PRO BIO", původem z nedaleké domácí farmy. Každá surovina je přesně tím, za co se vydává a chutná tak přesně tak. Žádný ošizený, postříkaný, nadopovaný sajrajt z tamté tramtárie, kde není ani stopy po očekávaných živinách a v prospěch vlastního zdraví je radno bez něho radši obejít a už vůbec ne zkažený, či spařený, zkrátka nepřirozeně zbarvený a nechutně páchnoucí odpad.

Příklad z praxe... Nepřihodí se vám tak to co nám při posledním společném, nedělním obědě, při němž nám bylo naservírováno něco podobného v celorepublikově věhlasné restauraci, která se nejspíš ve snaze dohnat ušlé zisky z nepříliš plodného, bacilem poznamenaného období neštítí kdejakých odrzlých, letmo krátkozrakých kousků, jako například podání hlavního chodu v podobě "nosoiočividně přezrálého" pokrmu, kdy... Při jeho reklamaci a výzvě k očichání ihned po naservírování způsobujícího přikrčení nosů všech hodujících vás má sám číšník ještě tu drzost zatvrzele ujišťovat v tom, že sám nic necítí, že sám byl svědkem čerstvosti při přípravách a že se zřejmě jedná o použité koření. No freš mohlo být leda jak Miloš při posledním vystoupení a předstírat opak mělo smysl do chvíle, než se zahanbeně a s prázdnou vrátil z kuchyně s barvou pleti bledší než před chvílí podávané kachní stehno. Konečně se uráčil uznat za vhodné skoncovat s přetvářkou, doslova přiznat barvu a dát všem za pravdu v tom, že vážně nebylo v pořádku, že to cítí i "přípravčí" četa.  Protože to však jinak byl herec jaksepatří, předvádějící vskutku vynikající představení, kterého by filmařství by dozajista dlouhodobě uživilo lépe než švindlování v pohostinství, rozhodl se pokračovat v hraní role a zapřísahal se, že opravdu nikdo absolutně nechápe, jak se to mohlo přihodit, když ještě včera bylo vše naprosto v pořádku, vzorově naloženo a uskladněno v lednici. Na to, že se o učebnicový výraz lítosti a pohoršení v jeho tváři zasloužila čistě nedávná prohra v sázce personálu o to, jestli to ti blázni u stolu bez námitek snědí, v kombinaci s obavou z odnesení možných bolestných následků, bych klidně vsadil i náhradní jídlo, již vskutku vynikající hovězí steak, který se nám na jejich obranu rozhodli bezplatně věnovat, byť se očividně jednalo spíše o úplatek pro ne-pomluvu než gesto na-omluvu a celkově to dokázalo jen pramálo změnit na skutečnosti, že tam pro znechucení při vybavení páchnoucí vzpomínky už jaktěživ nepáchneme. Jenom při těch pomluvách možná projevíme více toho milosrdenství... 

Každopádně hurá zpátky do oné kuchyně obhlížené s tolik obdivným úžasem, v níž obratně a pilně se otáčející Pan kuchař vzbuzující ve vás stopětiprocentní důvěru v jeho poctivost posléze ohleduplně počká na váš návrat do reality z příjemných i útrpných vzpomínek a plné přizpůsobení vašeho zraku, abyste mohli krátce nato zčistajasna spatřit i to, jak příprava takové porno-potravy probíhá... Nechá Vás vlídně nahlédnout "pod pokličku" jednotlivých partií tohoto důmyslného, pečlivého, radosti a lásky plného procesu, jenž předchází přinesení výsledného mistrovského veledíla charismatickou a vstřícnou, ale nikterak vlezle dotěrnou až podlézající obsluhou na vkusně prostřený stůl v prostředí žádných velkých serepetiček, prostě jen jednoduchost, vzdušnost, modernost. 

Už tak vám nad tím zůstává rozum stát a to jste se ještě ani nestačili podivit, jak to celé perfektně odsýpá. Jakoby byly jednotlivé pasáže součástí nějaké taneční parády a navazovali na sebe za pomocí pečlivě přišitých švů. Aby toho ale nebylo náhodou málo, na závěr Vás zadostiučiněním prodchnutým hlasem přátelsky poinformuje o tom, že v jejím průběhu dokáže nejenom pružně reagovat na kdejakou osobní žádost samotného strávníka, obstojně se popasovat s jeho individuálním gustem a bravurně tak uspokojit jeho apetit. Navíc že kvalitním čistícím účinkům jeho realizačních prostředků kolikrát podlehne nejedna hostova komplikace, že vydezinfikovat dokáží i časem zašlé a běžně neodstranitelné překážky, které všechny se nepozorovaně odporoučí, aniž by se kdy plánovaly navrátit, a zůstane jen původně bělostný stav až do dalšího zaneřádění. 

Vám logicky nedá zvědavost a tak se začnete doptávat, jaký konkrétně dokáže kupříkladu vyřešit, načež se vám překvapivě dostane poměrně přímé odpovědi bez váhavého vykrucování... Tak třeba průšvih se současným stavem registrů z důvodu dřívějších platebních prohřešků, nebo svízele v rámci deklarovaných příjmů, pravidelných výdajů a tak i celkové bonity. Nuže narazit "do zdi" při podání svého požadavku, že mnohdy může i skrze závažnou povahu, či nepřeberné množství momentálních závazků, stejně jako se dá neobratně zaškobrtnout o nepodporovaný účel budoucího využití. To vše prý může vyústit v potupné zamítnutí nanejvýš luxusního, tedy bankovního financování, se kterým pak chudák má na dlouhou dobu definitivní utrum.

To jediné, co vám pochopitelně nehodlá prozrazovat, obestře tajemstvím a záměrně zatutlá jsou jisté výrobní postupy, unikátní vychytávky a přesná skladba receptů, podle kterých se svede s takovými vašimi nešvary vypořádat. Taky vám to nedokáže dopředu slíbit na sto procent, musí přitom dodržovat celou řadu hygienicko-právních norem, takže záleží na bližších okolnostech. Ale vy nejste včerejší, aby vám to nebylo předem jasné, nakonec si na ně on sám přišel, stálo ho to spoustu obětí, odříkání a životní energie, od ostatních ho to odlišuje asi jako "učně od mistra", tak má taky nárok ponechat si to čistě pro sebe a vlastní užitek.

Dál už ani nevyzvídáte, přece nejste jeho potomek, aby vám vybrebentil všechno, navíc zkraje jste se ani neodvažovali doufat v poznání takového přehršle věcí. Hlubokou poklonou a upřímným poděkováním se snažíte o vnějšní projevení maxima obdivu a tím alespoň prozatímně podpořit právě spatřené umění a odcházíte se usadit na své místo, než dojde na gesto samotného zaplacení, při kterém jste teprve odhodláni odměnit ho, "jak se sluší a patří". Z pouhého slovního, natož myšlenkového uznání to dlouho neutáhne, což pro postižené vyloženým egocentrismem paralelně znamená, že podruhé už se vám takové pochutnání nemusí poštěstit... 

No řekněte sami, nezaslouží si taková dovednost právem odměnit, respektive vytěžit z ní maximum k vlastnímu užitku a odměnou za její ocenění si to tak moct udělat pěkné? Schválně ukažte prstem na pohoštěného, jemuž by samým úžasem nespadla brada. Není na místě urychleně tam uspořádat přinejmenším rodinnou sešlost, nebo přímo bujarou slavnost, spíše než jakákoli zatrpklá závist, nepřejícnost, zášť?